11.11.2017 10:54

A művészetek fellegvárai bevehetőek az átlagemberek számára is, az új magyar két agyféltekés módszertannal!

A klasszikus rajziskolák vitathatatlanul a művészképzés fellegvárai, de a tananyaguk "emészthetetlen" az átlagemberek számára. 
Tanárként megtapasztaltam, hogy a közoktatásban a készségtantárgyakként kezelt sport és művészeti ágakban kizárólag a tehetséggondozásra koncentrálnak. Ezáltal még az igazán tehetséges emberek nagy többsége sem kap lehetőséget a hagyományos művészképző iskolákban történő tanulásra. 
Élsportolóként és művészként is meggyőződésemmé vált, hogy tehetségtelen tanítvány nincs. Pedagógusként a hitvallásom: rossz tanítvány nincs, csak rossz tanító.
Az u.n. jobb agyféltekés rajztanfolyamok bebizonyították az elmúlt évtizedekben, hogy a tehetségtelennek tartott embereket is meg lehet tanítani szebben rajzolni. Az amerikai módszertan ugyanakkor mivel egyáltalán nem foglalkozik a bal agyfélteke sémáinak fejlesztésével, sőt, tudatosan igyekszik kizárni azokat az alkotás folyamatából, elvágja a fejlődés útját a rajztudás magasabb szintjei előtt.
Noha ma már tudományosan is bizonyított, hogy az agyunk megfelelő területeinek stimulálásával fejleszthető a "zsenivé válás", a művészvilág még mindig szeret tetszelegni "született tehetségek" kiváltságosainak dicsfényében. Ezzel pedig tovább erősítik az átlagemberekben, hogy esélyük sincs hozzájuk hasonló képességekre szert tenni.
Jómagam is sokáig élveztem ennek a varázsát, hiszen mind a sportban, mind a művészetekben átlag feletti eredményeket értem el. Tanárként ugyanakkor megtapasztaltam, hogy ha kellő türelemmel és egy csipetnyi kreativitással álltam a tehetségtelenebbnek tartott diákjaimhoz és mindez részükről is kellő szorgalommal párosult, akkor képessé váltak felúlmúlni a legtehetségesebbnek tartott társaikat is.
Ez motivált abban, hogy egy olyan, bárki számára megtanulható tananyagot fejlesszek ki a rajzoktatás területén is, ami ötvözi a klasszikus művészképzést egy modern stílussal.
Mint ahogy te is fogalmaztál, az agyféltekék közötti megfelelő szinkron köztudottan alapfeltétel, az igazi "huszárvágás" a tudatosan felépített eredeti tematikában van, mely tökéletes szimbiózisban, tudatosan fejleszti és alkalmazza a két agyfélteke előnyös képességeit. Ez számos esetben szembe megy ugyan a gyakran dogmatikus, klasszikus rajziskolák tanításaival, a végeredményt tekintve mégis az intenzív művészeti rajzoktatás nemzetközileg is elismert, jelenleg leghatékonyabb módszertanát sikerült megalkotnom. 
Mint harcművész, tapasztalatból mondhatom, hogy a mentális képességek fejlesztésén keresztül a sportteljesítményre is nagyon pozitív hatással van.


Huszár Tonchi
art director
HUSZÁR ARTS International Academy
www.huszarts.hu

—————

Zurück