toncsi_nunchaku_2.jpg
Huszár Tonchi

4. Danos karate mester
Európa bajnok, háromszoros Európa-kupa győztes, hatszoros magyar bajnok

    35 évvel ezelőtt, 11 évesen kezdtem el karatét tanulni Balatonfüreden, Arany János, később Szöllősi Gábor tanítványaként. Összehasonlítva napjaink edzéseivel, abban az időben sokkal keményebb edzéseken gyakoroltunk, gyakoriak voltak a különböző sportsérülések. Csak a legszívósabbak maradtak az edzéseken, akiket ez által bátor küzdőszellemmel vérteztek fel. Ez az energikusság és harci szellem érződik ki ma is a küzdelmeim során, aminek nagyban köszönhetem a versenyen elért sikereimet.  Már 11 évesen kitűntem a társaim közül a képességeimmel és a szorgalmammal, ezért a kezdők edzései mellett már az első pár edzést követően engedélyt kaptam a haladó csoport tréningjeinek részvételén is.  A 80'-as évek elején rendezett megyei úttörő olimpiákon minden évben a dobogó legfelső fokára állhattam.

    Köszönhetően a sportsikereimnek a katonaéveimet is a honvédség elit alakulatánál tölthettem, ahol nagyon sok további harcászati tapasztalatot szereztem. 1994-ben megalapítottam a saját sportegyesületemet. Az immáron  16 éves KOUKO-KAI SE vezetőjeként több mint ezer tanítvány fordult meg az edzéseimen. Az ezredforduló után már 10 szakosztállyal és 240 karatékával Magyarország legnagyobb és legeredményesebb karate egyesületei közé tartoztunk. Olyan legendás mesterektől is tanulhattam, akik közül többen ma már sajnos nem is élnek. 

    15 év után 2000-től újra elkezdtem versenyezni. Az ezt követő 10 év alatt 6 országban (Magyarország, Franciaország, Románia, Németország, Szerbia és Hollandia) 39 alkalommal állhattam fel a győztesek dobogójára.

    Sakura Nemzetközi Karate Kupa 2009
   Az idei évet a SAKURA kupa nyílt, nemzetközi versenyén elért aranyéremmel kezdtem, januárban. Ez jó „bemelegítés" volt az ezt követő Európa Bajnokságra...

    SKI Karate Európa Bajnokság - Hollandia 2009    (tovább az újságcikkre)
    Az idei év legnagyobb sikere a márciusban, Hollandiában megrendezett 2009-es Európa Bajnokság volt, ahol is a legrangosabb csoportban, a „mesterek kategóriájában" elnyertem az Európa bajnoki címet. A bajnokságon mindenki ott volt aki „számít". A viadal középdöntőjében 8 ország (Írország, Hollandia, Belgium, Anglia, Szlovénia, Olaszország, Toscana, Görögország) legnagyobb és legsikeresebb 4-7.Danos SKI mestereivel szemben képviseltem Magyarországot. 

    A heti 6 edzésen folyó felkészülés költségei teljesen felemésztették az anyagi forrásainkat, így a verseny előtti napokban kétségessé vált, hogy egyáltalán eltudok-e utazni a bajnokságra. Az utolsó pillanatban a a Veszprém Megyei Karate Szövetség sietett a segítségemre, nekik köszönhetem, hogy részt tudtam venni a viadalon.

    A verseny szokatlanul költséges volt, ezért a rendelkezésre álló szűkös anyagi kerettel gondosan kellett gazdálkodni. Amíg az ellenfeleim szállodákban pihentek a verseny előtti éjszakákon, addig én egy falu kápolnájában kaptam menedéket, ahol a földön aludtam egy pokrócon (úgy „japánosan")

    Amíg a többiek a szállodai szobák forró vizes kádjaiban regenerálódtak, addig én a kápolna WC-jének mosdójában „fürödtem" hidegvízben.

    A viszontagságok ellenére a versenyen 3.-ként jutottam a legjobb 4 közé. A döntőben minden erőmet összeszedtem és életem egyik legjobb formáját hoztam, a győzelmet azonban nem adták könnyen. Az igazi izgalom és feszültség csak ezután következett, ugyanis a főbíró elképesztő szarvashibájából fakadóan 5 büntető pontot kaptam, ami ellen azonnal óvást nyújtott be a felháborodott magyar válogatott. A bírói testület a videó felvételek megtekintését követően helyt adott az óvásunknak és nekem ítélték az Európa bajnoki címet.

    Karate Világbajnokság - Athén 2009
   Az idei év nyarán a Shotokan Karate International (SKI) által 3 évente megrendezett világbajnokságra történő kiutazásom közben, egy szerencsétlen autóbalesetnek köszönhetően csak 1 napos késéssel tudtam kiérkezni a világbajnokságra, így lemaradtam a küzdelmekről. A mesterek kategóriájában világbajnok egy olyan sportoló lett, akit 2008-ban már legyőztem egy nemzetközi tornán. 

    X. Nemzetközi Goju Kupa 2009
   Az ősszel megrendezett rangos nemzetközi viadalon goju-ryu és shotokan karate mesterek mérték össze tudásukat, ahol a felnőtt versenyzők közül ismét a legjobbnak bizonyultam.

    2010-2013 a balatonfüredi Szakközépiskola rendészeti szakán tanítottam hivatásos közelharc oktatóként. 
   2013 őszén bekövetkezett tragikus balesetemet követően, melyben lebénultam átmenetileg nyaktól lefelé, a főorvos eltiltott egy életre a karate edzésektől. A sikeres műtétnek és a karate izometrikus technikáinak gyakorlásának köszönhetően, fél évvel később már újra edzéseket vezettem és azóta ismét teljes értékű életet élek.

    2014-ben ismét megnyitottam a KARATE Iskolámat.

    2017-től a világot járva, a rajztanfolyamainkkal és a koncertjeinkkel összekapcsolva, karate edzéseket és önvédelmi kurzusokat vezetek itthon és külföldön is. Ez jó alkalmat etremt arra is, hogy minden országban a helyi neves mesterekkel együtt edzhessek, kölcsönösen tanulva egymástól.

    2018-tól utcai önvédelmi kurzusokat indítottam Balatonfüreden

Az eddigi mérleg, amit a tanítványaimmal versenyeken elértünk:
143 aranyérem, 163 ezüstérem, 151 bronzérem